Božićna poruka biskupa Ivice 2018.

Budimo radost jedni drugima

Draga braćo i sestre, vjernici Krčke biskupije i svi vi do kojih dođu ove riječi!

Božićni blagdani su za sav kršćanski svijet blagdani svete radosti. Istina – i drugi blagdani unose u duše sveto raspoloženje, ali božićnu radost najavio je pastirima sam anđeo Gospodnji, koji se njima ukazao te im rekao: »Ne bojte se, jer gle, javljam vam veliku radost; danas vam se rodio Spasitelj Krist, Gospodin« (usp. Lk 2,9-10).

Dok Vam ovo pišem, nalazimo se u ozračju Radosne nedjelje (3. nedjelje došašća) i u srce mi je urezana toliko prisutna riječ u liturgijskim čitanjima – radost. Radost i radovati se trebalo bi biti i jest stanje duha svakoga čovjeka, a posebice kršćanina i to iz više razloga. Vjerujemo u Boga koji je Ljubav. Snagom sebe, snagom ljubavi, On stvara ovaj svijet i sve u njemu, a kao vrhunac stvaranja, stvara tebe i mene, stvara čovjeka u kojega udahnjuje svoj Duh, udahnjuje sebe – Ljubav. Stoga svaki čovjek, ispunjen Božanskom ljubavlju, mora biti radostan, jer nas Stvoritelj ljubavlju vječnom ljubi, zato nam je i sačuvao i darovao milost (usp. Jr 31,3). Drugi od razloga, usko povezan s prvim najbolje nam pokazuje prorok Sefanija kad u ime Gospodnje poziva narod: »Klikći od radosti, Kćeri sionska, viči od veselja, Izraele! Veseli se i raduj se iz sveg srca, Kćeri jeruzalemska! Gospodin te riješio tvoje osude i neprijatelje tvoje uklonio« (usp. Sef 3,14). Radosni trebamo biti jer je Gospodin spasitelj među nama. Ne zaboravlja nas i ne ostavlja, pa i onda kada mi mislimo da ga nema u našim životima i situacijama koje se na naš životni put stave. Ali On je tu, On nam se raduje pun veselja. Želi nam obnoviti svoju ljubav, želi nas pohoditi. Želi nas, kako kaže prorok, riješiti osude.

Postoji neka osuda u čovjeku! O čemu se radi? Svjesni smo da od samoga početka svijeta stoji drama neprihvaćanja, odbijanja oživljujuće ljubavi Božje koju je Otac stavio u Sina, da nam je objavi. Drama nas ljudi koji u svojoj slobodi biramo da budemo u opoziciji prema Bogu, da se istrgnemo iz tog zagrljaja ljubavi. Da se oglušimo na njegovu Riječ! 

Tijekom cijeloga došašća liturgijska čitanja puna su poziva na obraćenje. Ivan Krstitelj naviješta dolazak Mesije i kaže: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim« (Lk 3, 16-17). Ove Ivanove riječi na prvi pogled ne izgledaju previše utješne, ali u otvorenim srcima onih koji ga slušaju jasno odgovaraju na pitanje: što nam je činiti? Ukoliko želim živjeti Ljubav, ukoliko želim biti radostan i ispunjen božanskom radošću i milošću, moram se promijeniti, moram se obratiti, moram se poput izgubljenog sina k Ocu vratiti. Moram vjerovati!

Braćo i sestre, nije lako, ali je potrebno i moguće. I ta sigurnost me danas ispunja radošću koju želim i s Vama podijeliti kako bi s radosnim stanjem duha primili Riječ – novorođenog Isusa koji je slika Oca i očeve ljubavi. »I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama« (Iv 1,14a). Zašto se druga božanska osoba naziva Riječ? Zato što je Riječ Božja stvaralačka, ona dovodi u život, čini život, daje život. Ali ta Riječ može biti ušutkana, može biti ugušena i odbačena. Bog ne odustaje od svojih nakana i kada ta Riječ dolazi na zemlju, ona dolazi u vidljivom obliku. Dolazi kao dijete. Dolazi kao ponuda. Dolazi kao nejače koje mora biti zagrljeno i prihvaćeno. S takvom nježnošću i radošću nas grli nebeski Otac. Nemojmo od toga zagrljaja bježati. Sve imamo, sve nam je dano. Trebamo biti radosni i zahvalni. A ta radost i zahvalnost neka se očituje prema našim bližnjima.

Prisjetimo se: Riječ je stvaralačka, ona dovodi u život. Ako imaš brata ili sestru s kojima si u svađi i ne pričaš, idi s novorođenim Isusom i pruži im ruku. Nije važno tko ima krivo, a tko pravo: pruži im ruku. Djeco, ako premalo svojim roditeljima kažete »Volim vas!« i »Oprostite!«, pođite s novorođenim Isusom k svojoj mami i tati i kažite im to. Mladiću i djevojko, ako se nalazite pred donošenjem životnih odluka: pođi danas pred novorođenog Isusa i počni moliti za svoga budućeg zaručnika i zaručnicu, za duhovni poziv i odaziv. Supružnici, svezom ljubavi ste vezani, poklonite se novorođenom Isusu da usavrši vašu bračnu ljubav i da vam bude pomoć u kušnjama. Roditelji, ako čeznete za darom života, prihvatite u radosti novorođenog Isusa koji vas želi darovati životom. U tvojem susjedstvu žive neki kome je potrebna pomoć, uime nježnog novorođenog Isusa, pohodi ih, budi im utjeha. Želiš li pružiti onima koji gladuju i nemaju, sjeti se misionara koji uime novorođenog Isusa u svojim misijama donose radost i nadu potrebnima, pomozi im. Ako se osjećaš neprihvaćeno, osamljeno, tužno, pođi u betlehemsku štalicu; možda ne izgleda ugodno, ali u njoj si prihvaćen i ljubljen od novorođenog Isusa, njegove Majke Marije i Josipa.

Na tom mladom ljetu veselimo se i učinimo konkretne korake ljubavi. Gospodin će to nagraditi!

Budimo radost jedni drugima. U tom duhu od srca želim blagoslovljene Božićne blagdane braći svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima te čestitajući Blagoslovljen Božić želim Vama braćo i sestre, Vašim dragima kao i svim ljudima dobre volje mnogo, radosti i mira po novorođenom Djetiću i Bogu Isusu Kristu u novoj 2019. godini.

Vaš biskup Ivica

U Krku, na 3. nedjelju došašća, 16. prosinca 2018.

 

Print Friendly, PDF & Email