Održana izborna skupština Pokreta za život

Čovjek ne može živjeti bez ljubavi

U subotu, 29. studenog, u Krku je održana redovna Izborna skupština Pokreta za život  krčke biskupije. Nakon okupljanja u kripti katedrale, svetu misu predvodio je biskup mons. Valter Župan, uz duhovnika Pokreta Zvonimira Badurinu Dudića.
„Nađimo vremena jedan za drugoga, iskoristimo vrijeme koje nam je danas dano od  Gospodina, ne recimo nikada da nam je dosadno!“ – rekao je naš otac biskup u  propovijedi.
“Čovjek se može odreći mnogih stvari, ali postoji nešto bez čega ne može uistinu živjeti – svejedno nazivamo li to ljubavlju, toplinom, zaštićenošću ili nekako drukčije. To je svakom  potrebno i svatko to može dati. Svi smo mi pozvani odbaciti predrasude – bilo koje vrste – i posvetiti se drugima. Nikakav nas kalendar s poslovnim terminima ne bi trebao spriječiti u  tome da drugima pristupamo s ljubavlju i damo im ono što im je nužno potrebno: svoje vrijeme, svoju posvetu, svoju nježnost. A vrijeme je dobro. Ono je Božji dar. Ako nam Bog  daje živjeti, onda je to zato što nam želi svakog trenutka dati mogućnost „okrenuti se“ od sumnje i ispraznog mozganja, ranjenog sjećanja i zaokupljenosti samima sobom. Neprestano nas pokušava izvući iz toga i uvesti u ozračje pouzdanja gdje nećemo upasti u brige i dosadu, nego oslobođeni samih sebe i ispunjeni nadom padamo u otvoreno naručje života.“
Zaista moramo imati općenitu spoznaju kako je sve ispunjeno smislom, kako je sve ispunjeno svjetlom, osobito naša udruga Pokreta za život, jer svi detalji, članovi sa svih otoka naše biskupije, uklapaju se jedan u drugi i tako čine cjelinu u kojoj dobivaju smisao. Različite fragmente možemo razumijeti samo u njihovoj međusobnoj povezanosti, a naša  vjera nam daje pregled nad cjelinom, da možemo vidjeti tu veliku povezanost.
Točno 40 sudionika, članova Pokreta iz Lošinja, Cresa, Krka, Raba i Novalje povuklo se nakon svete mise u dvoranu biskupije na službeni dio redovne Izborne skupštine. Tajnim glasovanjem izabrano je vodstvo Pokreta.
Za predsjednika je ponovno izabran dr. Šime Paparić iz Raba, a dopredsjednici su Madina Hofmann Budinić iz Malog Lošinja, Aleks Flego iz Cresa i Ivan Zec iz Krka.
Vrlo živ i poticajan osvrt na Priručnik za pripravu na Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji dao je duhovnik Pokreta za život vlč. Zvonimir Badurina Dudić. U sklopu ovog priručnika nalazi se i prigodni materijal, a literatura bi trebala biti korištena u radu u župama, ponajprije s obiteljskim zajednicama ali i ostalima. Ovo izlaganje ostavilo je želju da posegnemo za ovom literaturom za osobnu izgradnju, a na temeljima nauka Crkve.
Duhovnik Pokreta za život vlč. Zvonimir Badurina Dudić članovima Pokreta je progovorio i o poruci biskupa Hrvatske biskupske konferencije: „Muško i žensko stvori ih“, o rodnoj ideologiji i njenoj pogubnoj i sve agresivnijoj propagandi i pokušaju ulaska u sve pore društvenog života. Svi smo pozvani uključiti se u zaštitu temeljnih vrijednosti čovjeka i obiteljskog života između muškarca i žene.
Nadalje, dogovorili smo nadolazeće susrete i sudjelovanje na važnim događajima koji slijede Crkvi u Hrvata. Prijedlog predsjednika Pokreta za život dr. Šime Paparića da se ovogodišnji tradicionalni susret svih ogranaka Pokreta na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca, održi u Rabu prihvaćen je s odobravanjem. Istoga dana slavimo i Svetu obitelj. Slavlje će započeti svetom misom u 10 sati u rapskoj ex katedrali koju će predvoditi otac biskup. Domaćini su tih dana ponudili i smještaj za sudionike iz susjednih otoka.
Mons. Valter Župan uputio je čestitke novom vodstvu i svim članovima Pokreta za život s uvijek naglašenom podrškom i poticajima na jasno opredjeljenje i svjedočenje pripadnosti kulturi Života u vremenu u kojem živimo.
Susret smo završili zajedničkim ručkom i druženjem koje je bivalo sve dinamičnije i zanimljivije. Pitanja, razgovori, odgovori, rasprave i objašnjenja o mnogo, mnogo aktualnih tema, vezanih uz život u vjeri, život po Riječi obilježila su još jednom naše zajedništvo u Kristu. Nakon okrijepe za koju zahvaljujemo krčkom ogranku, trebalo se vratiti natrag kući, a zbog lošeg vremena se moralo i opreznije voziti. Odlazili smo s mišlju kako u svakom danu dajemo onaj odgovor „DA“, jer su tada vidljivi rezultati, kako mali, tako i veliki događaji koji se organiziraju oko te srži i postaju sastavnim dijelom priče koju pišemo svojim životom.

Vlasta Vodanović i Ružica Kaštelan

Print Friendly, PDF & Email