Nova rasvjeta i vodič za župnu crkvu u Baški

Gotovo od prve elektrifikacije crkve rasvjeta je bila ista, uz neke kasnije nužne dopune. Tako se već više vremena osjećala potreba za novom, suvremenijom rasvjetom ovog velikog crkvenog objekta, koji je sagrađen sredinom 18. stoljeća. Do sada je veći dio crkve bio je potpuno mračan, osvijetljeni su bili jedino svetište i srednja lađa. Cijeli donji dio crkve bio je osvijetljen samo s dva stropna lustera a naknadno su postavljena rasvjetna tijela za prostor crkvenog zbora i, prije dvije godine, krstionice.

Baska-crkvaZamisao o obnovi rasvjete rodila se još 2007. godine, odmah nakon liturgijskog uređenja prezbiterija. Nekako se potreba nametnula sama od sebe, slijedom događaja. Prijedlog je od početka zdušno podržao župnik vlč. Ivica Katunar koji je napravio sve potrebno da se nova rasvjeta konkretizira, od brige oko odabira najboljeg projekta pa do animiranja župljana kod financiranja.

Autor projekta nove rasvjete i dizajna rasvjetnih tijela je Deni Šesnić, a izradila ih je firma Eart d.o.o. iz Zagreba. Montažu je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju realizirao obrt Cyclorama d.o.o. iz Rijeke. Ovom prilikom poboljšano je i ozvučenje crkve koje je napravio gospodin Izidor Čubranić. Koordinaciju i vođenje svih aktivnosti izvršio je gospodin Ante Marković.

Nova rasvjeta od LED reflektora ima nekoliko mogućnosti osvjetljavanja prostora, od jednostavnijeg do onog za svečane prilike, savršeno naglašava arhitektonske detalje i boje, umjetnička djela u crkvi, omogućava veliku uštedu energije te, ono što je najvažnije, pomaže u boljem i sabranijem sudjelovanju u liturgiji.

Zamolili smo autora projekta, oblikovatelja svjetla Denija Šesnića, da kratko predstavi svoj rad: U osnovnom konceptu projekta osvjetljenja crkve sv. Trojice vodila me ideja stvaranja tzv. atmosfere. Ona je dobivena projektiranjem rasvjetnih tijela koja isijavaju točno potreban snop svjetla prema poziciji koju osvjetljavaju. Tako je za vidljive dijelove stupova u centralnoj lađi projektirana kombinacija svjetlosnih snopova od 15 – 30 stupnjeva prema donjem i gornjem dijelu stupa. Lukovi su osvijetljeni uskim snopovima od 15 stupnjeva ali malo hladnije temperature izvora svjetla, pa se u kombinaciji sa vanjskim dijelom koji je izveden u toplijoj varijanti stvara dobar osjećaj trodimenzionalnosti odnosno plastičnosti unutarnjeg prostora crkve. Konačno su osvijetljene bočne lađe i pokrajni oltari. Nastojalo se posebno istaknuti središnje liturgijske polove: oltar, ambon i krstionicu. Sva rasvjetna tijela su unikatna, projektirana prema potrebi prostora crkve te ručno izrađena. U njima su kao izvori svjetla korišteni LED moduli sa ukomponiranim lećama koje su dale potrebnu širinu snopa. Kontrola rasvjete podijeljena je u nekoliko grupa tako da se može, ovisno o prigodi, stvoriti nekoliko ambijentalnih kombinacija svjetla. Kao naredni korak, u vidu stvaranja završne cjeline, preostalo je osvjetljenje velikog oltara te zamjena rasvjetnih izvora na postojećim lusterima.

Zvonimir Seršić


Baska-vodicVodič je izašao u nakladništvu župe Baška na hrvatskom i engleskom jeziku.
Donosi sažete podatke o povijesti crkve i njezinoj bogatoj unutrašnjosti. Na početku je tlocrt crkve na kojem su brojevima označeni pojedini elementi koji su onda slijedom opisani jedan po jedan.

Tekstove je priredio mons. Zvonimir Seršić, dok su autori fotografija Blandina Marković Randić i Sanja Ilić.
Za grafiku i tisak pobrinula se tvrtka Bar d.o.o. iz Rijeke.
Vodič se može nabaviti u crkvi i ljeti u turističkim agencijama.

Print Friendly, PDF & Email