Najava događanja

BISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja u Oazi Kraljice Mira župe Krk u subotu 16. rujna 2017. održat će se Biskupijski susret ministranata i ministrantica.

 Raspored susreta:

09.30h – Okupljanje
10.00h – Svjedočanstvo o duhovnom pozivu
11.00h – Sveta misa – predvodi o. Biskup
12.30h – Ručak
13.00h – Igre
16.00h – završetak igara i podjela pehara.         

Predviđena su sljedeće natjecanja/igre, a ekipe prijavljuju župe do 12. rujna: nogomet za osnovnu školu, nogomet za srednju školu, odbojka i stolni tenis.


DANI SLUGE BOŽJEGA FRA IVANA PERANA

Četrnaesta obljetnica smrti fra Ivana Perana tradicionalno će se obilježiti na otočiću Košljunu u subotu 16. rujna 2017. euharistijskim slavljem u 11,00 sati koje će predvoditi dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić. Nakon Misnog slavlja uslijedit će prigodni program.
Brodice će iz Punta besplatno prevoziti cijelog dana od ranih jutarnjih sati.


BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE MLADIH U MAJKU BOŽJU GORIČKU

Povjerenstvo za mlade organizira 4. Biskupijsko hodočašće mladih u Svetište Majke Božje Goričke. Hodočašće će se održati u subotu 16. rujna i nedjelju 17. rujna o.g. Nakon ljetne stanke, pozivamo mlade naše biskupije da se hodom kroz molitvu, druženjem i zabavom ujedine u izgradnju žive Crkve, mlade zajednice vjernika.

Program

16. rujna – u 11,30 sati – PUNAT: polazak ispred župne crkve Presvetog Trojstva

Mladi će se uputiti preko Malantruša prema Obzovi (pastirkim stazama), uz Obzovu preko brdskog platoa, sve do vrha iznad Svetišta gdje počinje polagano spuštanje na odredište. Cijeli put bit će obogaćen razmatranjem Otajstva Sv. Krunice, pjesmom i igrom. Dolaskom u SVETIŠTE (oko 18 sati) slavit će se sveta Misa, a nakon nje, za sve mlade organizirana je večera i druženje. Noćenje će biti u prostorima Svetišta.

17. rujna   u 8 sati – Zajednička molitva i doručak
                  – u 10 sati – Nedjeljna Sveta Misa u Svetištu koju predvodi krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Na ovoj svetoj biskup će bogoslovu Josipu Karabajiću podijeliti službu akolitata, a bogoslovu Saši Maloviću službu lektorata.

                  Nakon Mise  biti će ručak i povratak kućama (prijevoz nije organiziran).


Potrebno je ponijeti:
posteljinu, pribor za higijenu, dobre cipele za hodanje, olovku ili kemijsku, krunicu.
Odabrani put hodočašćenja nije opasan, unaprijed je provjeren i nije težak. Mladi neka ponesu ruksake u koje je staviti sve stvari kako bi im ruke bile slobodne.
Kotizacija: 100 kn (mladi uplaćuju na početku hodočašća Povjereniku)

U slučaju kiše Hodočašće se odgađa!

Mladi se prijavljuju kod svojih župnika.


KATEKUMENAT

Odrasli kandidati za primanje sakramenata kršćanske inicijacije pripremaju se zajednički na pojedinim područjima naše biskupije: u Krku za cijeli otok Krk, u Malom Lošinju za Lošinjski dekanat, u Cresu za Creski dekanat te u Rabu za otok Rab. Zainteresirani se javljaju svojim župnicima koji ih zatim prijavljuju u dekanatsko središte.

Priprava započinje u listopadu, održava se barem jedanput tjedno te traje do Vazmenog bdijenja ili do Duhova.

Za područje otoka Krka katekumenat će započeti u ponedjeljak 2. listopada u 20.00 sati i održavat će se u dvorani župnog stana.

Za zainteresirane s područja Lošinja katekumenat će započeti 3. listopada i odvijat će se u dvorani Župnog ureda s početkom u 19.30 sati.

Za kandidate s otoka Cresa katekumenat će se od mjeseca listopada, ukoliko bude zainteresiranih, održavati u Cresu.

Za područje otoka Raba katekumenat će započeti 3. listopada i odvijat će se u prostoru župnog ureda s početkom u 19.30 sati.


 

DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE I ŽENE OTOKA KRKA

— Krk – Oaza Kraljice mira, 23. rujna 2017. —

Apostolat za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije organizira duhovnu obnovu za djevojke i žene otoka Krka u subotu, 23. rujna od 09.00 – 20.00 sati u Oazi Kraljice mira župe Krk. Duhovnu obnovu predvodi vlč. Anton Valković, župnik.

Mole zainteresirane da se prijave kod svojih župnika do 21. rujna.


 

TEČAJEVI PRIPRAVE ZA BRAK

Jesenski Tečaj priprave za brak za područje o. Krka organizira se i ove godine  u dva termina: od 2. do 6. listopada i od 6. do 10. studenog. Tečaj će se odvijati u velikoj dvorani Biskupije u Krku, kroz 5 večeri, od 18.30 do 20.30 sati. Zainteresirani za tečaj moraju se prijaviti Uredu za obitelj. Prijavnicu mogu preuzeti ovdje PRIJAVNICA te je ispunjenu trebaju poslati na e-mail: ured.obitelj@ri.t-com.hr.

Za sudionike s otoka Raba tečaj će se održati u Rabu od 1. do 5. listopada.

Za područje Novalje i Luna, tečaj će se održati u Novalji od 2. do 6. listopada.

Za područje otoka Lošinja tečaj će se održati u Malom Lošinju kroz 7 večeri i to 28. i 29. rujna te od 2. do 6. listopada.


 

HODOČAŠĆE ŽENA NA GROB SL. BOŽJE MARICE STANKOVIĆ

— Zagreb, 7. listopada 2017. —

Uobičajeno hodočašće žena Krčke biskupije u Zagreb na obljetnicu smrti sl. Božje Marice Stanković 8. listopada ove godine pada u nedjelju. Budući da je to 2. nedjelja u mjesecu listopadu, to je ujedno i dan biskupijskog hodočašća na Trsat. Stoga će se ovo hodočašće žena održati u subotu, 7. listopada.

Prijave se primaju u Župnom uredu Krk do 15. rujna. Prilikom prijave potrebno je ostaviti broj telefona kako bi se zainteresiranima povratno moglo javiti detalje o hodočašću.


 

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE NA TRSAT
I OTVARANJE GODINE DUHOVNIH ZVANJA

8. listopada 2017.

Hodočašće Krčke biskupije Majci Božjoj Trsatskoj održat će se na drugu nedjelju mjeseca listopada, 8. listopada 2017.

Budući da će na misnom slavlju, koje će započeti u 11 sati, biti otvorena Godina duhovnih zvanja za područje Krčke biskupije, svetoj će misi prethoditi prigodni polusatni program u kojem će se ispreplitati molitva krunice i svjedočanstva svećenika i članova njihovih obitelji. Pretprogram organizira Odbor za pripremu Godine duhovnih zvanja.

Pjevanje će animirati i predvoditi župni zbor iz Malog Lošinja.

Svećenici pojedinih otoka, na čelu s dekanima, organizirat će prijevoz.


 

PASTISKI POHOD ŽUPAMA CRESKOG DEKANATA
I SVETA POTVRDA U NOVALJI I LUNU

U župama Creskog dekanata Pastirski pohod i podjela svete Potvrde odvijat će se kako slijedi:

Martinšćica, Orlec, Vrana i Lubenice: pastirski pohod od 9. do 12. studenog. Sveta Potvrda u Martinšćici 11. studenog, a u Orlecu 12. studenog;

Cres i Valun: pastirski pohod od 22. do 26. studenog. Podjela svete Potvrde bit će u župi Cres 26. studenog.

Beli, Dragozetići i Predošćica: pastirski pohod 1. i 2. prosinca. Podjela sv. Potvrde u župi Beli 2. prosinca.

***

Podjela sv. Potvrde u župi Lun bit će 18. studenog, a u župi Novalja 19. studenog.


 

15. OBITELJSKA ŠKOLA RIJEČKE METROPOLIJE

– Malinska, od 10. do 12. studenog 2017. –

15. Obiteljska škola Riječke metropolije održat će se od petka, 10. studenog do nedjelje, 12. studenog 2017. u hotelu «Malin» u Malinskoj. Tema škole bit će: Kako postati i ostati dobar roditelj? Očinstvo i majčinstvo dva lica roditeljskog poslanja.

Cilj ovogodišnje Škole je podržati roditelje u ustrajnosti i kvaliteti roditeljstva.

Predavači na Obiteljskoj školi bit će Darko Sambol, Zorica Janković i Claudia Juranić Klarić.

Za manju djecu osigurano je čuvanje, a za onu veću kreativne radionice.

Svete Mise bit će u subotu u 18.00 sati i u nedjelju u 12.00 sati.

Zainteresirani za sudjelovanje prijavljuju se kod svojih župnika do 6. studenog odnosno do popune kapaciteta. Župnici će sve prijave proslijediti Uredu za obitelj Biskupije Krk. Letak s prijavnicom može se dobiti u župama ili je preuzeti ovdje: PRIJAVNICA.

Cijena koju plaćaju sudionici Škole je 350 kn po osobi. Za djecu koja su smještena s roditeljima u sobi ne plaća se ništa, a za djecu koja su smještena posebno plaća se 50% iznosa. Ostale troškove podmiruju župe i Biskupija.


 

PROSLAVA 25. OBLJETNICE »POKRETA ZA ŽIVOT«

— Malinska, 18. studenog 2017. —

»Pokret za život Biskupije Krk« ove godine obilježava 25 godina postojanja. Tom prigodom organizira znanstvenu tribinu, koja će se održati 18. studenoga 2017. godine u hotelu »Malin« u Malinskoj.

Program će započeti u 10 sati sv. misom koju će predvoditi krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a nakon sv. mise bit će predavanje prof. Davor Pavuna.


 

ĐAKONSKO REĐENJE

— Punat, 30. studenog 2017. —

U četvrtak 30. studenog, na blagdan sv. Andrije apostola, u župnoj crkvi u Puntu, o. Biskup podijelit će sveti red đakonata bogoslovu Josipu Karabaiću iz Punta. Sveta misa s ređenjem započet će u 16.30 sati.


 

OTKRIVANJE SPOMEN PLOČE SLUGI BOŽJEMU BISKUPU ANTUNU MAHNIĆU

— Zagreb, 3. prosinca 2017. —

Ove se godine obilježava 120. obljetnica od kako je sluga Božji Antun Mahnić postao krčkim biskupom i započeo svoje pastirsko djelovanje, ne samo na području svoje otočne biskupije već i šire. U godini spomenute obljetnice, Krčka biskupija i Postulatura sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića žele postaviti spomen ploču u kapeli Bezgrešne u crkvi sv. Franje Ksaverskog na Ksaveru, gdje je nekoć počivalo tijelo sluge Božjega.

Naime, sluga Božji preminuo je na glasu svetosti u Zagrebu, 14. prosinca 1920. godine i bio je pokopan u kanoničkoj grobnici na Mirogoju. Zbog okupacije Krka u to vrijeme i zbog tadašnjih lokalnih vlasti, biskup Mahnić nije mogao biti pokopan u katedrali u Krku.

Godine 1929. zbog osobne povezanosti sa slugom Božjim, franjevci trećoredci u svojoj crkvi na Ksaveru grade posebnu kapelu u kojoj će biskupovo tijelo počivati sve do 2002. godine.

U više navrata su krčki biskupi molili franjevce da im dozvole prenijeti zemne ostatke biskupa Mahnića u Krk, no to nije bilo realizirano sve do studenog 2002. godine kada je, njihovom dobrohotnošću, tijelo preneseno te se danas nalazi u krčkoj katedrali.

U znak zahvale franjevcima te na trajni spomen za buduće naraštaje da je u crkvi sv. Franje Ksaverskog bio grob nadahnitelja i vođe Hrvatskog katoličkog pokreta, oca katoličkog đaštva i pastira svetog života koji je oduševio mnoge (bl. Ivana Merza, sl. Božju Maricu Stanković), krčki biskup Ivica Petanjak otkrit će spomen ploču za vrijeme mise u nedjelju 3. prosinca s početkom u 18 sati.


DAN SLUGE BOŽJEGA ANTUNA MAHNIĆA

— Krk – katedrala, 14. prosinca 2017. —

Euharistijsko slavlje u povodu 97. obljetnice smrti sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića slavit ćemo u Krčkoj katedrali u četvrtak 14. prosinca 2017. u 18 sati.
Svečanu svetu misu predvodit će mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko – osječki.

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli ...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page