2. Biskupijski susret obitelji – proglas i program

Proglas krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka povodom predstojećeg Biskupijskog susreta obitelji koji će se održati 2. travnja 2016. u Malom Lošinju:

Dragi vjernici krčke biskupije, drage naše obitelji!

Imajući pred očima drage susrete s vama poput hodočašća na Trsat, odlaska u Zagreb prigodom dolaska relikvija sv. Bogdana Leopolda Mandića u Hrvatsku u Godini milosrđa ili hodočašća  u Zaljev svetaca u Boku Kotorsku na koji ste se u tako velikom broju odazvali, radostan sam što vas sada mogu pozvati na Drugi biskupijski susret obitelji koji će se 2. travnja 2017. godine održati u Malom Lošinju. Za mene je to prvi ovakav susret s vama dok je za vama iskustvo Prvog biskupijskog susreta na kojem ste se okupili u Krku 6. travnja 2014. godine te vjerujem s njega nosite lijepa iskustva i duhovna obogaćenja.

Obiteljski pastoral na planu naše domovinske Crkve, pa slijedom toga i naše biskupije, ove i slijedeće godine posvećen je onima za koje možemo reći da su temelj i stupovi jedne obitelji a to su muž i žena odnosno otac i majka. Kada dvoje mladih uđe u brak, oni postaju muž i žena a kada dobiju dijete postaju otac i majka. No, svi smo svjesni činjenice kako ni muž ni žena a ni otac i majka nije lako biti. To je i trajna zadaća i svojevrsni cilj čovjekova života. Zato nam je i bila želja u ovoj i slijedećoj pastoralnoj godini u našim se župnim zajednicama moliti, okupljati i razmišljati te podupirati jedni druge u ovom najvažnijem pozivu na koji Bog zove čovjeka a to je biti muž i žena, otac i majka. Odgoj djece trebao bi upravo voditi ovome cilju, jednom postati pravi muž i otac, žena i majka. Svjesni smo koliko zapreka i zamki stoji na putu da se to bude na radost i zadovoljstvo svih članova obitelji. Stoga ovakve i slične susrete toplo preporučujem želeći da nam svima budu poticaj u još većoj zauzetosti ne samo u vremenitim, nego i u duhovnim stremljenjima za dobro vaše obitelji.

Evanđelje koje ćemo u nedjelju 2. travnja 2017. godine čuti u Malom Lošinju, pred nas stavlja lik Lazara koji je umro te njegovih sestara koje su u žalosti. Kada Isus dolazi u Betaniju, Lazarove sestre Martu i Mariju potiče na vjeru da je život za Lazara ponovno moguć,  a mrtva Lazara iz groba doziva u život i naređuje onima koji su pomaknuli kamen s groba da ga oslobode od zavoja kojima je bio obavit i sputan. U Isusovu djelovanju, i za muževe i očeve koji su u mnogim stvarnostima obiteljskog života poput Lazara, i za majke i žene koje je potrebno tješiti i hrabriti, naslućujem trajnu nadu koju kao vjernici nosimo a to je nada da se jedino u Isusu mnoge smrti mogu okrenuti u život i mnoge žalosti okrenuti u radost. Stoga je i osnovni cilj Crkve, pa onda i ovakvih susreta, na koji se spremamo, Isusa kao Spasitelja objaviti čovjeku, svakom čovjeku.

Već unaprijed zahvaljujem Povjerenstvu za pastoral obitelji  i Uredu za obitelj na organizaciji ovog susreta te na  poseban način župi domaćinu koji su otvorili vrata svojih srca, domova i grada kako bi ugostili sve nas koji ćemo na susret doći.

Želeći vam svima dobrodošlicu na Drugi biskupijski susret u našoj Krčkoj biskupiji, na sve vas zazivam zaštitu i zagovor sv. Josipa i Blažene Djevice Marije te obilje Božjeg blagoslova.

+ Ivica Petanjak, krčki biskup

PROGRAM SUSRETA

TRIBINE uoči Susreta obitelji

 

Dodatne informacije pročitajte OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email