Biskup ordinarij

biskup-ivica-portret-webMons. dr. Ivica Petanjak OFM Cap

Mons. Ivica Petanjak, sin Stjepana i Kate, rođen je 29. kolovoza 1963. u Đakovu. Njegovi su roditelji iz Zrina, kojeg su pred kraj II. svjetskog rata spalili partizani. S ostalim protjeranim sumještanima naselili su se u Drenjski Slatnik, a zatim u Drenje.

S roditeljima, tri sestre i dva brata, Ivica je živio i osnovnu školu završio u Drenju, a zatim je upisao Elektrometalski školski centar u Osijeku, gdje je maturirao 1982. Iste godine pristupio je kapucinima i započeo novicijat u Karlobagu. Teologiju je studirao u Zagrebu, gdje je zaređen za svećenika 24. lipnja 1990. od kardinala Franje Kuharića.

Kao svećenik vršio je ove službe: prefekt sjemeništaraca u Varaždinu te u ratnim godina (od 1991. do 1995.) bolnički kapelan u KBC Firule u Splitu i župni vikar u župi Gospe od Pojišana. Od 1995. do 2002. godine bio je na postdiplomskom studiju u Rimu. Magistrirao je i doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Po povratku u Domovinu, povjerena mu je služba magistra kapucinskih bogoslova u Zagrebu. Od 2005. do 2011. provincijalni je ministar Hrvatske kapucinske provincije. Sljedeće je tri godine župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci, a od kolovoza 2014. gvardijan kapucinskog samostana u Osijeku.

Biskupom Krčke biskupije imenovan je 24. siječnja 2015. godine, a za biskupa zaređen 22. ožujka 2015.

Biskupski grb i geslo

Grb Ivice PetanjakaPrepusti Gospodinu putove svoje
(i on će sve voditi), Ps 37 (36).

Imenovanje dr. Ivice Petanjka krčkim biskupom

Print Friendly
Podijeli ...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page