Katedralna riznica u Krku

Dulčićeve Košljunske boje

KATEDRALNA RIZNICA smještena je u dvokatnoj romaničkoj sakralnoj građevini s kraja 12. st, u gornjoj crkvi sv. Kvirina u Krku. Ove se godine u njoj nalazi izložba pod naslovom Dulčićeve košljunske boje. Uz stalni postav: dva kamena ulomka scholae cantorum  iz 9. st. Frankopanske pale, djela venecijanske radionice iz 1477. te Raspetog Krista s Marijom i Ivanom iz 1370., izložbu čine liturgijski predmeti iz 20. st., tragovi i uspomene na krčke biskupe i plod stvaranja u vremenu moderniteta i postkoncilskih promjena, te križni put akademskog slikara Ive Dulčića koji čini središnju temu ovog postava. Taj križni put koji privlači svojim ekspresionističkim izričajem i poznatim Dulčićevim bojama dolazi iz crkve Navještenja Marijina na otočiću Košljunu gdje se nalazi od 1961. godine.

IVO DULČIĆ (1916. – 1975.) ubraja se među najznačajnije hrvatske sakralne umjetnike 20. st. Rodom iz Dubrovnika, formira se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Omera Mujadžića i Ljube Babića, ali zbog političkih okolnosti na samom kraju studija udaljen je s Akademije.
U hrvatskom slikarstvu ističe se po osobitom smislu za bogat i karakteristični kolorit utemeljen na nanosima čiste boje u ekspresivnom i figurativnom likovnom izrazu i psihološkom portretiranju. Jedan je od rijetkih slikara koji trajno njeguju sakralne teme u vrlo zahtjevnom povijesnom trenutku, često neshvaćen, marginaliziran i kritiziran. I prije promjena u Crkvi nakon 2. Vatikanskog sabora, freskama i vitrajima unosi modernitet u sakralni prostor.

Izložbu možete posjetiti tijekom ljetnih mjeseci, svakog dana od ponedjeljka do subote, od 9.30 do 13.30 sati.

Print Friendly
Podijeli ...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page