Svibanj – mjesečni spomen sluge Božjega: “Bio je pravi Božji dar Crkvi, biskupiji i Domovini”

U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega, svakog 14. u mjesecu  slavi se sveta misa u krčkoj katedrali, a predvodi je jedna od redovničkih zajednica s prostora Krčke biskupije te onih zajednica koje su bile povezane sa slugom Božjim. Tako je u četvrtak, 14. svibnja svetu misu u ispunjenoj katedrali predvodio fra Diego Deklić OFM, gvardijan košljunskoga samostana.

U koncelebraciji su bili: postulator Saša Ilijić, župnik župe Krk Anton Valković te kanonici Franjo Velčić i Anton Toljanić. Fra Diego je u svojoj iscrpnoj propovijedi na temelju Božje riječi tog dana i blagdana sv. Matije apostola osvijetlio otajstvo apostolskog poslanja Crkve i življenja temeljne Isusove želje: „da vaša radost bude potpuna“ (Iv 15,11).

To je ono što Bog želi za nas. Da osjetimo ono potpuno ispunjenje srca za kojim čezne svaki čovjek. Kako postići puninu radosti? Radost koja nije za kratko vrijeme. Kroz tu Isusovu želju mi iščitavamo razlog zašto se Isus rodio kao čovjek i zašto je ustanovio Crkvu, a to je da postignemo potpunu radost u Bogu, istaknuo je propovjednik.

Govoreći o apostolskoj službi, fra Diego je naglasio: „Apostoli su bili uvjerenja kako apostolska služba ne smije iščeznuti kako koji apostol umre ili dade svoj život kao mučenik, nego se ta služba mora trajno nastavljati u nasljednicim apostola – prvi nasljednik je upravo sv. Matija. Ako povučemo paralelu sa slugom Božjim biskupom Mahnićem jasno vidimo, a to nas Crkva i uči, da su biskupi oni koji su nasljednici sv. Apostola. Nisu oni iščeznuli i danas ih ima. Biskup Mahnić bio je jedan od njih.“

Govoreći o svecu dana, pojašnjava: „Ime Matija u prijevodu znači Dar Božji. Matija je bio dar zajednici jedanaestorice, dar Crkvi. Svaki Isusov učenik koji je vjeran dar je Isusovoj Crkvi pa je tako i sluga Božji biskup Mahnić bio pravi dar Krčkoj biskupiji. Mnogi su se pitali kako jedan Slovenac ima veze sa Krčkom biskupijom, ali je i na njega, kao i u slučaju sv. Matije,  pala kocka. Bio je izabran i poslan ovamo, premda ga, po ljudskim nekim kriterijima, možda  nikada ne bismo izabrali za ovo mjesto. Ali Gospodin ga je izabrao i Gospodin ga je postavio. I vidimo da se u njegovom životu baš ostvarilo to: bio je pravi Božji dar ovoj Crkvi, ovoj biskupiji ali i šire, cijeloj našoj Domovini.

Onaj tko svaki dan živi s Isusom Kristom, koji ga svakog dana sluša, tko se hrani njegovim tijelom, tko živi po njegovim zapovijedima, taj je svjedok, taj je apostol. Valja nam živjeti blizinu s Isusom na koju nas je pozvao: ‘Ostanite u meni!’“

„Ako želimo biti svjedoci Isusovi poput sv. Matije, poput sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, valja nam dakle poznavati Isusa, živjeti blizinu s Isusom. Biti s njime povezani. Kako? Kao prijatelji. Isus će reći: Vi ste prijatelji moji. Isus jest prijatelj prema nama, ali želi da to isto i mi budemo prema Njemu.“

Na koncu svete mise, postulator Saša Ilijić posvjedočio je kako su se kroz vrijeme restrikcija zbog virusa COVID-19 na grobu sluge Božjega okupljali u tihoj molitvi štovatelji, a zahvaljujući prijenosima uživo iz krčke katedrale, zainteresiranost za život i djelo sluge Božjega prešla je granice Krčke biskupije i naše Domovine.

Uslijedila je molitva na grobu sluge Božjega uslijedila za njegovo proglašenje blaženim i svetim.