U Krku postavljena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

U organizaciji Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca i Postulature sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića u petak, 30. listopada 2020., u crkvi sv. Kvirina u Krku, postavljena je izložba sakralne umjetnosti „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Ovogodišnji 12. po redu ciklus izložbe, svojim je radom predstavila mlada umjetnica i slikarica Eva Vukina. Izložba je postavljena u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo Sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića budući da su među portretim svetaca i blaženika te onih za koje je pokrenut postupak, uvrštena tri portreta sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića.

Zbog epidemioloških mjera izložba nije imala svečano otvaranje kako je bilo predviđeno, ali se ipak postavila kako bi je vjernici župe Krk i ostalih župa otoka Krka mogli kroz osminu Dušnoga dana individualno posjećivati i njome se obogatiti. Postavljanju su nazočili krčki biskup mons. Ivica Petanjak, postulator vlč. Saša Ilijić i organizator preč. Antun Sente, ml. Misno slavlje u katedrali u sklopu postavljanja izložbe predvodio je preč. Sente koji je u svojoj iscrpnoj propovijedi na temelju Božje riječi tog dana osvijetlio kršćanski put koji je neprestano pozvan imati povjerenje i pouzdanje u Boga: „Milost i mir u naše vrijeme itekako nam treba. Mir da ne brinemo što će biti sutra iako vrijeme Covida-19 vrijeme ograničava naša okupljanja i djelovanja, ali opet s druge strane treba nam baš i milost da će to promijeniti  i naš tijek života. To možemo jedino razumjeti ako dobrano shvatimo kako smo u ovom svijetu prolazni. Biti svjestan da smo kao ljudi mali i nemoćni i da na kraju sve ovisi o Bogu. Bog je sve u svemu.“

Okupljenima je poručio: „I danas nam Bog poručuje da nam želi milost i mir, spokoj srca i spokoj života da ne strahujemo što će i kako biti. Dat će Bog i da je sve u Božjoj milosti. Mi planiramo, a Bog je taj koji određuje. Onaj koji posjeduje Božju milost i mir ne boji se i ne strepi hoće li naše ljudsko tijelo dobiti sve pogodnosti koje ono zahtjeva. Mir od Boga i milost znači prihvaćati u životu sve da dragi Bog zna zašto nam to daje i da određena žrtva nije za našu propast već za naše dobro. Zasigurno jedan od takvih bio je i sluga Božji biskup krčki Antun Mahnić, za kojega se vodi postupak da ga što prije častimo na oltaru kao blaženika i sveca. Promatrajući njegov život možemo iščitati veliko pouzdanje koje je imao u Božju milost, pa je zato kroz svoje pastoralne pothvate u Krčkoj biskupiji i Hrvatskome narodu donosio mir i sigurnost  mnogim ljudima sve do naših dana. Stoga budimo otvoreni i mi da nam Bog podati svoj mir i svoju milost za život vječni“, zaključio je preč. Sente.

Na koncu svete mise preč. Antun Sente predstavio je okupljenima nastajanje i razvoj projekta izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našemu narodu“, autoricu izložbe Evu Vukinu i njezin rad. Postulator Ilijić pozvao je okupljene da prema epidemiološkim smjernicama posjete izložbu koja će u Krku biti otvorena sve do nedjelje 8. studenog.

Fotografije: Irena Žužić