Prvi mjesečni spomen Sluge Božjega u 2021. godini

Misno slavlje kojim se spominjemo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića 14. siječnja 2021. u krčkoj katedrali predvodio je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Koncelebrirao je biskupov tajnik vlč. Josip Karabaić.

Biskup Petanjak izrekao je prigodnu propovijed, a na kraju mise predvodio molitvu za proglašenje blaženim i svetim Sluge Božjega na njegovu grobu.

U propovijedi o. Biskup je poručio:

Zaustavit ćemo se večeras na prvom čitanju iz poslanice Hebrejima za koju se dugo vremena držalo da ju je napisao sveti Pavao apostol. Budući da se sa sigurnošću ne zna njezin autor, danas se ne spominje ničije ime iako je sigurno da ako autor nije sam sveti Pavao, jest netko od njegovih učenika ili vrlo bliskih suradnika. Svakako se radi o Pavlovskom krugu, jer to pokazuje i današnji odlomak koji se dobrim djelom poziva na Psalam 95 (94) koji smo nakon toga slušali.

Psalam podsjeća na Izlazak Židova iz egipatskog ropstva i to na onaj moment kad su Židovi prošli pustinju i ugledali Obećanu zemlju, a Mojsije je poslao izvidnicu da izvide kakva je to zemlja u koju bi Židovi trebali ući. Izvidnica se vratila i rekla da je to zemlja kojom „teče med i mlijeko.“ Tu je zemlju Bog obećao Abrahamu i njegovu potomstvu na račun Abrahamove vjere. Sada Bog ispunjava svoja obećanja i obećanje postaje dar, poklon.

Sve izgleda tako lijepo i bajkovito, gotovo za ne povjerovati. No, od tih istih koji su donijeli glas da tom zemljom „teče med i mlijeko“, sad se javlja i drugi glas: »Ali u toj zemlji žive gorostasi, mi smo prema njima izgledali kao skakavci, gradovi su im dobro utvrđeni,…«

I taj drugi glas se širi Izraelskim šatorima i dolazi do pobune. Umjesto da slušaju Božji glas i da vjeruju Božjim obećanjima i prihvate ih kao dar, narod je poslušao drugi glas i počeo kukati za egipatskim loncima i za ropskim životom, jer tamo nije bio lijep život, ali je bio život, a sad smo došli u pustinju da pomremo.

Narod provocira Boga i srdi ga svojom nevjerom i buntovništvom i okreće se od njega i ne vjeruje njegovim obećanjima.

Zato pisac poslanice Hebrejima sada upozorava kršćane da paze dobro da ne ponove pogreške starih. Da se ne bi nama dogodilo ono što se dogodilo njima kad su čuli Božji glas, ali ga nisu poslušali radi tvrdoće svoga srca.

»Ako danas glas mu čujete, ne budite srca tvrda kao u Pobuni, kao u dan iskušenja u pustinji…« (Hebr 3, 7-8), je upozorenje za svakoga od nas i za sva vremena. Pri tome treba voditi računa da Božji glas nije u prvom redu onaj koji nešto naređuje, nego onaj koji nešto obećava i svoja obećanja ispunjava. Na tome je upravo naglasak: pazimo da ne zatvorimo svoje srce Božjim obećanjima, jer ona uvijek postižu svoj cilj bez obzira koliko se nama moglo činiti da su neostvariva i ne moguća. Kao što je to Bog već pokazao po svome sinu Isusu Kristu.

Draga braćo i sestre, dragi štovatelji sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića!

Mi na osobit način danas moramo biti pozorni na ovu Božju riječ, da nam Isus Krist jednog dana ne bude rekao: »Imali ste u svojoj sredini glas moj. Imali ste glas s neba. Bili ste povlašteni, ali ste vi radije slušali neke druge glasove i svoje srce priklanjali onima koji vam nisu mogli dati ono što su obećavali.«

Biskup Mahnić je Božji govor nama. Ne budimo danas srca tvrda, nego glas Gospodnji koji preko njega dolazi neka se ureže u naša srca i naše pameti.