Obilježen travanjski mjesečni spomen sluge Božjega

Svakog 14. dana u mjesecu Krčka biskupija obilježava Dan sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Želja je Postulature da se svakog 14. u mjesecu izmjenjuju redovničke zajednice koje djeluju na području Krčke biskupije te se na taj način cijela biskupijska zajednica pripremi za središnje svečano slavlje 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega koja će se proslaviti 14. prosinca 2020.

Tako je u utorak 14. travnja svetu misu u krčkoj katedrali, uz grob sluge Božjega, predvodio prior karmelićanskog samostana u Krku o. Dominik Magdalenić.

Iako bez prisustva naroda, sveta misa bila je prenošena putem Livestreama Krčke biskupije i kabelske televizije Grada Krka.

U iscrpnoj propovijedi temeljenoj na Božjoj riječi tog dana o. Dominik progovorio je o ljudskim suzama i neprestanim ljudskim traženjima: „nakon tišine velike subote, prve riječi Uskrsloga Isusa u nedjelju uskrsnuća pune su nježnosti: ‘Ženo, zašto plačeš, koga tražiš?’ Prva stvar na koju Isus gleda nakon uskrsnuća jesu ljudske suze. Zbog tih je suza i došao na svijet”.

„Ženo, koga tražiš?“ Ove tri riječi daju definiciju čovjeka. Kao što je to Marija Magdalena, kao što su to bili prvi učenici koji su ostavili Ivana Krstitelja da bi sljedili Isusa, svi mi smo bića koja nešto žele i koja nešto traže. Mariji Magdaleni to jutro nešto nedostaje, i to što joj nedostaje potiče je da se pokrene i već rano jutro, još za mraka, dođe na grob u koji je Isus bio pokopan“, kazao je propovjednik.

Nastavljajući razmišljanje o. Dominik kazao je: „Naš Bog je Bog koji skuplja ljudske suze, pazi da se nijedna ne izgubi. Ljudske suze izričaj su ljudske patnje. Mi ne znamo razlog zašto su patnja i bol prisutne u svijetu. Ni Biblija ne daje konačni odgovor zašto postoji zlo. Ni sam Isus nije rekao gdje se nalazi izvor suza, niti kako se on gasi. Ono što znamo je to da Isus suosjeća s onima koji trpe i pate. I mi smo, braćo i sestre,  pozvani činiti isto što i Isus“.

Najbolji način kako nasljedovati Isusa propovjednik vidi u prispodobi o milosrdnom Samaritancu. Iz prispodobe je istaknuo tri važna glagola djelovanja: vidjeti, zaustaviti se i pristupiti. 

„Ova tri glagola: vidjeti, zaustaviti se i dotaknuti sluga Božji biskup Mahnić utjelovio je u svojoj pastirskoj službi kao krčki biskup. Osim brige za duhovni rast i duhovno dobro svojih vjernika jako mu je bilo stalo pomoći vjernicima biskupije koji u živjeli u teškoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji. Po uzoru na zadruge koje su bile osnovane u Sloveniji, iste takve biskup Mahnić osniva u svojoj biskupiji. Na taj način pomaže ljudima da se organiziraju, da se izvuku iz lihvarskih dugova kojih je u njegovo vrijeme bilo puno. Biskup Mahnić je potaknuo otvaranje i drugog oblika zadrugarstva, tzv. konzumnih magazina, koji su nabavljali ono što je ljudima u poljoprivredi trebalo: alate i sadnice. Njegovim zauzimanjem otvarali su se i ogledni vinogradi kako bi se ljude učilo kako će obrezivati i uzgajati lozu. Sve ovo pokazuje koliko je brige, vremena i ljubavi posvetio dobrobiti onih kojima je postavljen kao pastir. I to ne samo na duhovnom polju nego društvenom, konkretnom, svakodnevnom životu“.

Svoje razmišljanje zaključio je riječima: „Dok danas, braćo i sestre, slavimo njegov dan, molimo Boga da sluga Božji biskup Antun Mahnić s nebesa i dalje prati i štiti krčku biskupiju i sve njezine vjernike i molimo Boga da slugu Božjega uskoro možemo slaviti kao blaženika ove biskupije i čitave Crkve“.

Po završetku svete mise o. Dominik izmolio je molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega.

Sveta misa bila je prikazana po nakanama štovatelja sluge Božjega koji su svoje molitvene nakane poslali putem elektronske pošte i mrežne stranice Postulature, upisali ih u hodočasničku knjigu uz grob sluge Božjeg ili ih izrekli u svojim srcima diljem biskupije i Domovine, kao i za sve dobročinitelje Postulature.

Misu možete pogledati ovdje: